HTML

majommajompicsa

ez az én blogom, ahova felírom, hogy mit olvasok, hogy ne felejtsem el, mert különben biztos, hogy elfelejteném.

Friss topikok

  • jorgecosta: teszt (2010.06.11. 17:15) verem
  • Dianos: Mostanában elég keveset olvasol, mester! Vagy csak a blogodat hanyagolod? Bárhogy is legyen, adhat... (2009.01.29. 22:09) Magenta Star
  • donofrio: Nem olyan egyértelműen ismert,pedig nagyon jó!Olvastam,sőt meg is vannak az említett könyvei!Remél... (2007.12.30. 23:48) Jorge Amado

Linkblog

2008.09.15. 22:44 jorgecosta

Puszták népe

93 Illyés Gyula - Puszták népe:

az egészen biztos, hogy a lassú tempóm és a kései kezdés miatt csak tanulom a műfajt, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy Illyést csak most sikerült felfedeznem :) szerencsére olyan típus volnék, aki szeret váltogatni, ha egyszer valami katarktikusat talált, ezért most is ezt tettem.

nos ez a mű, ami elképzelhető, hogy kötelező is volt valaha, szintén zseniális. kezdjük azzal, hogy az írónak milyes nemes célja volt a megírással... az efféle indíttatás manapság ritkaság számba megy. lehet h kissé meredek, de kb kusturica jut eszembe róla (lehet h azért is m láttam h egyet néz a parkolóőr, tallinban - csakhogy elhelyezzük), csak ott persze sokkal populárisabb köntösbe van az egész bújtatva, de még csak azt sem mondanám, hogy viccesebbe. egyes részeknél persze a nyers valóság elég megrázó, aztán nem szeretném azt hallani, hogy "miért, mit gondoltál?", mert gondoltam, de ennyire nem képzeltem el, elvégre egész fiatal lányokról volt szó. 12-13 éves? azon persze lehetne vitatkozni, hogy ez vagy a polanski-féle pedofilizmus a súlyosabb, de valahogy én ide tenném az ikszet.

szóval ez a kiindulópont hiányzik ma már, ami talán azzal is magyarázható, hogy nincs is miről írni hasonló szándékkal (arra gondolok itt persze, hogy túl homogén mind hazai, mind globális szinten a világ, de majd meglátjuk nemsokára), illetve amiről, az kusturica, de az kicsit nyilvánvaló lenne magyar környezetben, nem is ez a lényeg, csak a benyomásom. aztán persze lehet, hogy eltúlzom abból a szempontból, hogy ez az antropológiai izé csak engem érdekel ennyire, szorosan a nyelvi dolgok után. azért még elolvastam volna egy kicsit, szóval rövidsége volt az egyetlen negatívum.

a szomj egy lehetséges magyarázatául a hasonló történetek gyermekkori hiányát jelölném meg, még pontosabban a hiányt inkább minimálisnak mondanám - de ez szintén lényegtelen.

no de most asszem végigmegyek illyésen is, csak egy igenkicsit rápihenek könnyebbel :)

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://majommajompicsa.blog.hu/api/trackback/id/tr34665354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása