HTML

majommajompicsa

ez az én blogom, ahova felírom, hogy mit olvasok, hogy ne felejtsem el, mert különben biztos, hogy elfelejteném.

Friss topikok

  • jorgecosta: teszt (2010.06.11. 17:15) verem
  • Dianos: Mostanában elég keveset olvasol, mester! Vagy csak a blogodat hanyagolod? Bárhogy is legyen, adhat... (2009.01.29. 22:09) Magenta Star
  • donofrio: Nem olyan egyértelműen ismert,pedig nagyon jó!Olvastam,sőt meg is vannak az említett könyvei!Remél... (2007.12.30. 23:48) Jorge Amado

Linkblog

2010.01.04. 20:22 jorgecosta

Szomjúság

125 Augusto Roa Bastos - Embernek fia: 

garcía márquez és még sok mások előfutárának kikiáltott roa bastos regénye a chacóért zajló paraguay-bolívia háborúból. 

a stílusa remek, anekdotikus, laza szerkesztésű, eleinte azt hittem, be kell érnem novellagyűjteménnyel (hát, hiába garcía márquez lelkesedése az elbeszélésért, én a hosszabbat szeretem), aztán kezd fokozatosan összeállni a kép, rájövünk, hogy körökben gyűrűzünk befelé, aztán végülis oda is érkezünk meg, ahonnan indultunk. talán egy árva fejezet, amit nem tudok hova rakni (és utólag is került bele, ha jól tudom, már pedig jól tudom, mert gecire elolvastam az utószót), amúgy a kisember értelmetlen szenvedése, háborúk céltalansága szépen kerül ábrázolásra. eddig még lehetne klisés is azért, de nem az mondjuk. akik képesek tenni, tehetetlenek, akik tettekre készek, eredménytelenek, magányosságok, sok magányosság.

a "nuestra america" újabb érve a paraguayi spanyol-indián kettősségéből kibonta. ellentmondás a pénz és a porban csúszó, leprás közép közt.

Szólj hozzá!

Címkék: könyv embernek fia bastos roa


A bejegyzés trackback címe:

https://majommajompicsa.blog.hu/api/trackback/id/tr661646260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása